DENİZLİ İBRAHİM CİNKAYA SOSYAL BİLİMLER LİSESİ’NDE MODEL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KONFERANSI

DENİZLİ İBRAHİM CİNKAYA SOSYAL BİLİMLER LİSESİ’NDE MODEL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KONFERANSI

 

 

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK PUANLI SOSYAL BİLİMLER LİSESİ OLAN İBRAHİM CİNKAYA SOSYAL BİLİMLER LİSESİ ÖĞRENCİLERİ 22-23-24 OCAK 2024 TARİHLERİ ARASINDA TAMAMI İNGİLİZCE YÜRÜTÜLEN MODEL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KONFERANSI MUNIC24  DÜZENLEDİLER.

 

Denizli’deki devlet okulları arasında ilk Model Birleşmiş Milletler Konferansını da  düzenlemiş olan İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi’nin bu yıl  3. sünü gerçekleştirdiği konferansa 260 seçkin lise öğrencisi katıldı. Komiteleri üniversitelerden uzman öğrenciler yürüttü.

Okul Müdürü Dr.Muhammet Oğur’un protokol ve katılımcı delegelere hitaben yaptığı hoşgeldiniz konuşmasının ardından, konferansın yönetim ekibinden Ayşenaz Kula, Aslı Ela Kemaloğlu ve son olarak da okul öğrencisi Genel Sekreter Şevval Çeliğin konuşmasıyla MUN Genel Kurulu resmen başlamış oldu. Bütün katılımcılara onaylı ‘Katılım Sertifikası’ ve her komiteden seçilen delegelere ‘En İyi Delege Ödülü’ (Best Delegate Award), ‘Seçkin Delege Ödülü’ (Outstanding Delegate Award) ve ‘Onursal Mansiyon Ödülü’ (Honorable Mention Award) verildi.

Başarılı ve çok verimli geçen MUN konferansımız, kapanış töreninde okulumuzun hayırseveri çok değerli sayın İBRAHİM CİNKAYA’nın katılımı, delegelere yaptığı konuşma ve genel sekreterin kapanış sunumuyla sonlandı.

 

Resmi dili İngilizce olan MUNIC’24 Konferansının sonunda, delegeler komite yöneticileri tarafından kabul edilen "karar taslağı" veya "draft resolution" adı verilen yazılı politikaları oyladılar. Delegeler,

• UNHRC (United Nations Commission for Human Rights, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunda; Ahıska Türkleri’ne Yapılan İnsan Hakları İhlalleri 

• ECOSOC  (United Nations Economic and Social Council), Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyinde;  Farklı Nesillerin Teknoloji Aşinalığının Artırılması

• UNDP (United Nations Development Programme) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı komitesinde; Yoksul Ülkelerin Yaşam Standartlarını İyileştirmek ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması

• UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) Birleşmiş Milletler Suç komisyonunda;

Sahte Tıbbi Ürünlerde ve İlaç Sahteciliğinde Artış Riskine Karşı Mücadele

• UNSC (United Nations Security Council, SC) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde

Çin Cumhuriyeti (Tayvan) ve Çin Halk Cumhuriyeti (Çin) Arasındaki Gerilim

•         JCC  Birleşmiş Kriz Komitesinde; İkinci Dünya Savaşı

NATO Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (North Atlantic Treaty Organization, NATO)  komitesinde;  Orta Doğu

gibi küresel sorunları ele aldı ve bu sorunlarla nasıl mücadele edilebileceğini sorgulayarak çözüm önerileri ürettiler. Delegeler komitelerinde temsil ettikleri ülke veya kuruluşun gerçek konumuna sadık kalarak, komitede diğer delegelerle tartışarak politika önerileri ürettiler. MUNIC24  Konferansıyla, öğrencilerin, dünya gündeminde bulunan küresel sorunların farkına varmalarını sağlamak, dayanışma içinde çözüm ararken bakış açılarını değiştirmek, münazara ortamında demokrasi ilkelerini özümsetmek, insani, milli ve manevi duygularını güçlendirerek güncel sorunlara karşı duyarlılık, farkındalık ve kendisinden farklı düşüncelere saygılı olma becerisini kazandırarak yabancı dilde resmi konuşma yeteneğini artırmak, eleştirel düşündürmek, derinlikli araştırma yapmak gibi becerileri kazandırmak hedeflenmektedir.

Birleşmiş Milletlerin bir simülasyonu olan ve resmi dili İngilizce olan MUNIC24 Konferansı Harvard prosedürüne göre yapılmıştır. Böyle prestijli ve önemli bir konferansı gerçekleştiren okul öğrencilerimize ve onlara danışmanlık yapan okulumuz İngilizce  öğretmenleri Ayşen AKGÜN, Hülya Özten SARIKAYA ve Bilal GÜNEŞ’e teşekkür ederiz.

07.02.2024 140

07-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-2024